Կրեատինը ամինաթթու է, որն օգնում է էներգիա արտադրել, մեծացնում է մկանների և ոսկորների զանգվածը, բարելավում ճանաչողական գործառույթները, պաշտպանում է քրոնիկ հիվանդություններից և իջեցնում արյան մեջ շաքարի մակարդակը։ Օրական խորհուրդ է տրվում սննդի միջոցով ստանալ 3-ից 5 գրամ կրեատին։ Ահա, թե որ մթերքներն են հարուստ այս նյութով։
-
Տավարի միս։ Այս մսի 113 գրամը պարունակում է 0.5 գրամ կրեատին։ Եզան միսը նաև պարունակում է բոլոր ինը անփոխարինելի ամինաթթուները։
-
Խոզի միս։ Մեկ բաժինը պարունակում է 0.5-ից մինչև 1 գրամ կրեատին։ Բացի այդ, 110 գրամ տապակած խոզի միսը պարունակում է ավելի քան 27 գրամ սպիտակուց, մեծ քանակությամբ կալիում և վիտամին B6։
-
Գառան և ոչխարի միս։ Այս մսերի 113 գրամից դուք կստանաք 0.3-1.3 գրամ կրեատին։ Սա ավելին է, քան հավի, եզան և խոզի մսի դեպքում։
-
Թռչնամիս։ 170 գրամ հավի կրծքամիսը ձեզ կապահովի 0.3 գրամ կրեատինով։ Թռչնամիսը նաև հարուստ է սպիտակուցով, սելենով, ֆոսֆորով և B խմբի վիտամիններով։
-
Որսամիս ։ Դրա տարածված տեսակներն են եղջերուի, բիզոնի, ճագարի և վարազի միսը։ Այս միսը հարուստ է երկաթով, ցինկով, սպիտակուցով և B խմբի վիտամիններով։ Դրանում կրեատինի ճշգրիտ քանակը հայտնի չէ, բայց, ամենայն հավանականությամբ, նույնն է, ինչ մյուս կարմիր մսերում։
-
Ձուկ։ Կախված տեսակից, մեկ բաժինը պարունակում է 0.2-0.5 գրամ կրեատին։ Ձուկը նաև օմեգա-3 ճարպաթթուների և սպիտակուցի հիանալի աղբյուր է։
-
Ծովախեցգետին։ Այս ծովամթերքի 1 կգ-ը պարունակում է 0.7 գրամ կրեատին։
Զգուշացում․ Լրատվական բնույթի նյութերը չպետք է հավասարեցնել բժշկի նշանակումներին։ Որևէ որոշում կայացնելուց առաջ խորհրդակցեք մասնագետի հետ։